Op 5 augustus zou de Zangeres Zonder Naam, Mary Servaes-Bey 100 jaar geworden zijn. De geboren Leidse, die de bijnaam Koningin van het Levenslied kreeg, werd een levende legende die meer dan 17 miljoen platen verkocht. Leiden laat dit feit niet ongemerkt voorbij gaan en organiseerde in de eerste helft van 2019 diverse evenementen waarbij Rietje Beij in de schijnwerpers werd gezet. Zo stonden de Leidse Draaiorgeldag, Verhalen van de stad en het Leids Festival van het Levenslied in het teken van de Zangeres Zonder Naam. Er werd er zelfs een nieuw bier gebrouwen dat de naam ‘Bittere Tranen’ kreeg.

 

Ook in de tweede helft van 2019 wordt door meerdere partijen activiteiten georganiseerd waarbij Mary Servaes-Beij wordt herdacht.

 

Pop-up-museum over ZZN in Old School en expo in Erfgoed Leiden

 

Old School viert haar verjaardag samen met Erfgoed Leiden met het openbaar maken van haar geboorteakte. In het pop-up museum in Old School van 2 augustus tot 1 september zie je veel foto’s uit haar Leidse periode die zo tekenend was voor de rest van haar leven. Op 5 augustus wordt om 12.00 uur haar geboortedag gevierd met taart. In Erfgoed Leiden is ook een expositie ingericht met diverse items uit de collectie van Erfgoed Leiden die te maken hebben met Mary Servaes-Bey. 

 

Wandelroute Zangeres Zonder Naam door Leiden

 

Treed in de voetsporen van Rietje Beij en maak een wandeling langs de plekken waar ze woonde en werkte. De meeste woonhuizen en fabrieksgebouwen staan er helaas niet meer en maakt van de wandeling een niet minder aantrekkelijk tocht langs meer en minder geslaagde Leidse stadsvernieuwing. De wandeling stad bij de plek waar haar geboortehuis ooit stond en eindigt bij Old School op het Pieterskerhof. 

 

Leids Festival van het Levenslied 2019 

 

Op 17 oktober vinden in een aantal Leidse cafés de voorrondes plaats om een plekje te veroveren in de finale van het Leids Festival van het Levenslied op 30 november 2019 in de Leidse Schouwburg. De winnaar ontvangt de prestigieuze Mary Bey Bokaal. Opgeven voor de voorrondes kan op www.levenslied.nl

 

Overige activiteiten

 

Naast de door stichting CTV Zuid-Holland en ProKwadraat geïnitieerde activiteiten hebben ook andere organisaties de herdenking van de Zangeres Zonder Naam omarmd. Zo staat het Leids Amateurkunstfestival 2019 in het teken van de Zangeres Zonder Naam en is de Zangeres Zonder Naam kamer in Hotel Nieuw Minerva op 14 september 2019 tijdens Openmonumentendag open voor publiek. Ook buiten de stadsgrenzen wordt stilgestaan bij de Zangeres Zonder Naam, in Den Bosch wordt bijvoorbeeld een meezingfestival georganiseert met louter liedjes van de Koningin van het Levenslied.

 

Een overzicht van de activiteiten is te vinden op www.zzn100.nl.