BIGGG! smallband-festival

verfijnde muziek op verfijnde plekken

BIGGG_affiche_A3-2016De mooiste wijk van Leiden is de Pieterswijk. De monumentale panden en het Pieterskerkplein zullen op zondag 21 augustus 2016 tussen 14.00 en 17.00 uur het decor zijn voor minstens zo mooie muziek. BIGGG! smallband-festival biedt een keur aan zogenaamde smallbands, kleine muziekensembles die niet of nauwelijks versterkt zijn. Alle genres kunnen aan bod komen, van klassiek tot pop en van wereldmuziek tot jazz. Eén ding hebben ze allemaal gemeen: kwaliteit en kleinschaligheid. Het publiek zal van het ene naar het andere recital kunnen wandelen en tussendoor even kunnen genieten van een drankje op één van de terrassen.

Keur van artiesten

Tijdens BIGGG! smallband-festival vinden er bijzondere optredens plaats van onder andere het Holland Marimba Duo, meesterpianist Karel Boehlee, flamencogitarist Edsart Udo de Haes en de tango van Trio Tangata. Naast deze en nog veel meer artiesten is er op het Pieterskerkplein een kinderprogramma met een drum- en trombone workshop en een circusworkshop.

Monumentale panden

De optredens zullen in monumentale panden plaatsvinden en bieden zo een buitenkans om al dat moois eens van binnen te bekijken. Maar niet alleen dat: het hele decor in combinatie met de hoogwaardige ensembles staat garant voor een sfeervolle middag waarbij het motto “minimaal volume, maximale sfeer” waargemaakt zal worden.

Bijzonder beloningssysteem

Voor de financiering van dit festival wordt gebruik gemaakt van donatiebussen waarbij de bezoekers van het festival na het bezoek van een concertje gevraagd wordt een bijdrage te doen. Het is ook mogelijk een passe-partout kopen voor € 10 bij de tent van de BIGGG! organisatie op het Pieterskerkplein! Deze inkomsten zorgen ervoor dat volgend jaar ook weer het BIGGG! smallband-festival georganiseerd kan worden!

BIGGG! smallband-festival wordt georganiseerd door Smallbands.nl enProKwadraat, de organisator van o.a. Schemerstad. Meer informatie over dit nieuwe evenement kunt u vinden op www.biggg.nl.

Programma

WaagPianist Accordeonist Zanger Lodewijk vd Linden (pop in breedste zin van het woord) 3 x 45 min.

 • Lodewijk van der Linden is een echte muzikale duizendpoot. Zijn repertoire is zeer breed van Volksmuziek en Pop tot Latin en Jazz. Daarnaast is hij een entertainer die sfeer kan maken. Het BIGGG Smallband Festival is zeer verheugd dat ze hem heef kunnen strikken voor deze editie. Verzoeknummers van harte welkom, gezelligheid gegarandeerd!!

Pieterskerkgracht 5Gitarist Zanger Basil (Afrikaanse muziek) & Duo Itapoa (Braziliaanse Bossa Nova)

 • Basile Maneka groeide op in Kinshasa te midden van een rijke Congolese muziektraditie. Al op zeer jonge leeftijd studeerde hij af in de traditionele Congolese muziek aan het Nationaal Conservatorium in de Congolese hoofdstad, waar hij furore maakte in tal van bekende Congolese groepen, waaronder Bella-Bella, Kossa-Kossa en Viva La Musica made France de Papa Wemba. In 1976 vestigde Basile zich in Angola waar hij zijn eigen succesvolle groep Los Malucos de Luanda oprichtte. Ook speelde hij als trompetist in Interpalance en 1 de Maio, het Nationaal Orkest van Angola. In 1993 kwam Basile naar Nederland, waar zijn talent niet onopgemerkt bleef. Terugkerend element in zijn muziek is de zoektocht naar de mogelijkheden om stijlen en vormen samen te brengen.
 • Itapoa is een unieke groep geformeerd rondom gitarist Paul Verkijk en Braziliaanse zangeres Ana Beck. Ze kunnen als geen ander de zwoele Braziliaanse klanken van Samba’s en Bossa nova’s voor u tot leven brengen. Bekende en minder bekende muziek van o.a. Jobim. De overwegend in het Portugees gezongen liedjes zijn zeer sfeervol en verrassend (als een tropische verrassing in Hollandse melkchocolade).  Astrud Gilberto eat your heart out!

ARS AemulaDUO Erik-Jan de With en Peter Dingmanse (luchtig klassiek) & Trio Tangata (Argentijnse Tango)

 • Klassiek Saxofonist Erik-Jan de With studeerde in 2005 cum laude met onderscheiding af aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Hij studeerde o.a. bij Leo van Oostrom, Frank Timpe, Hans de Jong (Antwerpen) en David Kweksilber. Hij is medeoprichter van hedendaagse muziek ensemble Klang & het Haags (Python) saxofoonkwartet. Het Ensemble Klang bestaat sinds 2003 en presenteerde sinds die tijd een reeks van innovatieve en uitdagende programma’s. Dit werd in 2011 bekroond met de SENA Performers Toonzetters Prijs. Met het Python Saxofoon Kwartet won Erik-Jan o.a. het prestigieuze Vandoren Concours. Louis Andriessen schreef de Opera Inanna voor dit ensemble. Tijdens  zijn muzikale loopbaan werkte Eril-Jan o.a. nauw samen met grote componisten als David Lang, Martijn Padding, Steve Reich, Michael Gordon, Steve Martland, Jacob ter Veldhuis, Douwe Eisenga, Heiner Goebbels, Klas Torstensson, Sofia Gubaidulina en vele anderen. Hij speelde buiten Nederland o.a. in New York, Princeton,  Valencia, Madrid, Gent, Antwerpen, Brussel, Parijs, Berlijn,  Wenen, Keulen, Londen, Cambridge, Brno, & Praag. Ook is Erik-Jan dirigent van het populaire Westland Saxofoon Orkest. Tijdens het BiGGG Smallbands Festival ’16 zal hij met pianist Peter Dingmanse repertoire uit de jaren ’20 en ’30 (Gershwin etc.) – luchtig repertoire.
 • De basis voor Trio Tangata vormen Jacqueline Edeling – Bandoneón en Margreet Markerink – Piano.  Ze zijn specialisten op het gebied van de Argentijnse Tango. Muziek van A.Piazzolla, H. Salgan, M. Mores, C.Gardel etc. Verder componeert en arrangeert Margreet Markerink eigen werk.  Haar muziek toont ons dat de Argentijnse tango nog vol op in ontwikkeling is. Met gevoel voor drama, precisie en muzikaliteit zijn de concerten van Trio Tangata een lust om naar te luisteren.  In 2008 ontving  pianist Margreet Markerink de eerste prijs in de nationale compositie wedstrijd voor nieuwe Tango dans-muziek, de zogenaamde “Choclo” prijs.

Pieterskerkgracht 11 (Atelier Willem van Scheijndel) – Trio Jens Larsen (Jazz met Deense invloeden) & Trio Koleidoskop (zigeuner muziek)

 • De van origine uit Denemarken afkomstige Jens Larsen studeerde o.a. jazzgitaar in Århus en het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Hij is mede oprichter van het Traeben Jazz kwartet. Met zijn nieuwe trio speelt hij naast eigen werk en gearrangeerde standards ook origineel Deens repertoire.  Het trio bestaat verder uit Luciano Poli (bas) en Mark van Kersbergen  (drums/percussie). Mark won onlangs de Dutch Jazz competitie met zijn band Tommy Moustache.
 • Trio Koleidoskop speelt zigeuner Jazz en Hongaars getinte volksmuziek. Dit gezellige trio, dat met een aanstekelijk enthousiasme musiceert, bestaat uit Suze Stiphout (bas),  Christiaan van Hemert (gitaar) en Ruzana Tsymbalova (viool).

Rode Huis (ingang Nonnensteeg 4) – Duo Axel en Anneke (easy pop en Jazz) & Duo Chris Koenen en Pam MacBeth (Blues-Country)

 • Het duo Axel en Anneke spelen ook wel onder de naam Traveling Light – een toepasselijke naam aangezien ze subtiel en luchtig pop repertoire spelen. Axel is een ware virtuoos op de gitaar en zeer smaakvol begeleider. Hij en Anneke speelde jaren lang in de populaire coverbands Clean Sweep  en de Pasadena Dreamband. Dit tweetal speelt een beetje in de stijl van Tuck & Patti en is een feest voor zowel ook als oor.
 • Gitarist Zanger Chris Koenen is in Leiden en omstreken een begrip. Deze living legend is een grootmeester op het gebied van de Blues en Blue Grass. Met zijn Men in Blues is hij wekelijks te bewonderen in het Praethuys maar tijdens deze editie van BIGGG speelt hij met Blues en Country zangeres Pam MacBeth.  Gosh Darnit it’s Goanna be Great – hope to see you there!

Old School (Pieterskerkhof 4-A) – Holland Marimba Duo (licht klassiek) & Edsart Udo de Haes (Flamenco Gitaar)

 • Het Nederlands Marimba Duo bestaat uit Léon de Laat en Peter Bansberg. Twee door de wol geverfde professionele (klassieke) slagwerkers.  Ze maken bijde deel uit van het Holland Symfonie Orkest. In 2014 besloten Peter en Léon niet alleen in het orkest op te treden, maar ook als duo samen te gaan musiceren. Zij spelen afwisselend marimba en vibrafoon, twee fraai klinkende grote melodische slaginstrumenten. Het repertoire zal bestaan uit toegankelijk klassiek werk maar ook bijvoorbeeld Children Songs van jazzpianist Chick Corea. Voor hun optreden tijdens BIGGG 2016 wordt het duo aangevuld met  Jan Hendrik Hootsen op kleine percussie (Cajon ed.).
 • Edsart Udo de Haes is een uitzonderlijke flamencogitarist werkzaam in Nederland, Spanje en daarbuiten. Zijn composities hebben een eigen taal met een rijk idioom. Muziek waarin hij de elementen van zijn klassieke conservatoriumopleiding gebruikt die in het brede flamenco universum passen.

Zijn gitaarspel wordt in Spanje geprezen om de prachtig klinkende sferen die als de kou van het noorden tot diep in je botten door dringen. De Nederlander wordt daar omgeschreven als de geboorte van een nieuwe flamenco die een vloed aan tongen zal los maken, een buitenlander die met zijn gevoelige en filosofische spel het stokje van de Spanjaarden kan overnemen. “Aurora” het debuutalbum van Edsart, met eigen composities uitgevoerd in samenwerking met Erminia Fernandez Cordoba, Carlos Denia, Mario Garcia Blanco, Udo Dermandt, Oene van Geel, Remco de Landmeter en Franklin Heilijgers werd internationaal zeer goed ontvangen. In oktober van dit jaar wordt zijn tweede Cd verwacht.

Sijthoff cultuurzaal: Karel Boehlee (meester Jazz pianist solo) & Pianist Anto Bayram Karamenderes (klassiek)

 • Karel Boehlee kan gezien worden als één van Nederlands beste Jazz pianisten. Deze uit Leiden afkomstige maestro speelde met vele grote nationale en internationale Jazz namen zoals: Toon Roos, Martijn van Iterson, Peter Tiehuis, Ferdinand Povel, Theo de Jong, Jesse van Ruller, Simone Pormes, Toots Thielemans, Trijntje Oosterhuis, Roberta Gambarini, Lo van Gorp, Hein van de Geyn, Martijn Vink, Gino Vannelli, Joris Roelofs, Ben Herman, Philip Catherine, Hans van Oosterhout, Frans van der Hoeven,Tom Beek, Fay Claassen, Peter Erskine en vele anderen. Met de meesten van hen nam hij albums op. Voor het japanse label ‘Keystone Records’ nam hij de afgelopen jaren als het Karel Boehlee trio maar liefst acht CD’s op samen met Hein van de Geyn en Hans van Oosterhout. Onlangs toerden zij door Japan en Korea. Zijn samenwerking met Toots Thielemans die helaas onlangs (op zijn 91ste!!!) gestopt is met optreden was zeer bijzonder. Het optreden van Toots tijdens het Leidse Rapenburgconcert in 2001 (met Karel op de piano) zal iedereen die er bij was zich nog herinneren.BIGGG is erg blij dat Karel Boehlee deel neemt aan deze editie van het Smallbands festival. Hij zal een drietal solo optredens van c.a. 25 min. verzorgen – die mag u niet missen!!!
 • Pianist Anto Bayram Karamenderes  was ook vorig jaar te bewonderen tijdens dit Smallbands Festival en op veler verzoek is hij er dit jaar weer bij. Deze uit Sofia, Bulgarije afkomstige musicus won reeds meerdere Internationale prijzen en is momenteel bezig met een Master opleiding aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Tijdens deze editie van BIGGG zal hij werken van Beethoven, Brahms en Rachmaninov ten gehore brengen.

Sijthoff buiten: Charles Schouten and Friends (volksmuziek eigenwerk – dichtkunst) &  The Prevaricators (Jazz sextet)

 • Dit energieke jazz ensemble wordt gevormd door:  Casper Rouffaer (t-sax), Remco de Looff (trp), David Levelt (a-sax), Albert van Dorssen (piano), Ramon Hanssen (drums) en Hans Peek (bas). Al deze musici maken deel uit van de populaire door Rolf Delfos opgezette bigband; Lick’s& Brains. Het repertoire bestaat uit goed in het gehoor liggende groovy jazz tunes.
 •  Charles Schouten is een Leidse muziek coryfee. Hij is met name bekend geworden als drummer van o.a. Kayak. Maar hij is een muziekliefhebber en beoefenaar  in zeer brede zin – zo leerde hij zich zelf accordeon spelen. De muziek die hij op de accordeon en met zijn muzikale vrienden speelt, zijn ook allemaal eigen composities. Het geheel heeft een gezellige-volksmuziek-achtige sfeer. Ook leuk voor de Kids. Naast musicus is Charles een bevlogen dichter – hij zal tijdens zijn optredens ook verschillende van zijn op muziekinstrumenten gebaseerde gedichten declameren.

Pieterskerk (kinder) plein: Slagwerkworkshops & unieke Trombone Workshops olv. Martien de Kam (aangebonden door BenC Leiden) & Circus Workshop

Meer informatie: www.biggg.nl