Op zondag 9 april 2017 presenteren de Leidse Draaiorgels zich weer in de Leidse binnenstad als onderdeel van het nostalgiefestival ‘Verhalen van de stad’. Tussen 13.00 en 16.00 uur spelen dan de orgels als een lang lint door de Leidse binnenstad. Het betreft hier Leidse orgels van Leidse orgelexploitanten die deze dag vooral nostalgische boeken draaien. Leiden is de stad met de meeste orgelexploitanten van Nederland. Het vak staat onder druk maar er is in Leiden een nieuwe generatie die de traditie voortzet. De boodschap van de dag is zuinig zijn op dit cultureel erfgoed. De orgels die deze zondag aanwezig zijn: De Pijpenburger, de Dubbeldik, de Blauwe Pilaar, de Joker, Sensation, drie accordeons, het Bloemenmeisje, Olijfje, Variant, Westfries, Alinda, Rosella en de Hartenbreker.
De route waar de orgels zullen staan is de volgende: Haarlemmerstraat, Prinsessekade, Kort Rapenburg, Breestraat, Trouwstraatje, Burgsteeg, Nieuwstraat, Middelweg, Moriaansteeg, Hooglandsekerkgracht, Hooglandsekerksteeg.

Meer te doen
Naast de draaiorgels is er nog veel meer te doen in de Leidse binnenstad. Op diverse plekken is er locatietheater waarbij acteurs verhalen van de stad naspelen, dragen dichters voor, leiden gidsen rond; vaart een boot rond, onderhoudende soundscapes bij kunst in de openbare ruimte en programmeren boekhandels interessante lezingen.

Meer informatie op www.draaiorgeldag.nl en op www.verhalenvandestad.nl.