Vroeger was het water in een stad te vies om te drinken. Dus dronken kinderen en volwassenen bier, maar wel met een heel laag alcoholpercentage. Het is dus niet vreemd dat de steden vergeven waren van de brouwerijen. Naar mate de waterkwaliteit verbeterde en er meer alternatieven zoals koffie en thee voorhanden kwamen nam de vraag naar bier af. Schaalvergroting zorgde ervoor dat vrijwel alle kleine brouwerijen verdwenen. De biermarkt werd vooral een pilsmarkt. Begin jaren tachtig begint langzaam de aandacht voor het speciaalbier toe te nemen. Via ‘exotische’ Belgische bieren als Hoegaarden en Duvel ontdekken de consumenten en de brouwers dat er latente behoefte bestaat aan het uitbreiden van het smaakpalet. Tegenwoordig schieten de regionale brouwerijen als paddenstoelen uit de grond en blazen met oude en nieuwe recepten leven in de brouwerij.

Wilt u meer te weten komen over de bierhistorie? Boek de nieuwe historische bierwandeling in Leiden waarbij u  aan de hand van een bierkenner/gids diverse bijzondere speciaalbieren van kleine Nederlandse brouwerijen te proeven krijgt.

 

Pin It on Pinterest

Share This