Basic CMYK

Organisator ProKwadraat kijk terug op een sfeervolle editie van de Nacht van Rembrandt. De Nacht trapte af met een traditionele Rembrandtwandeling waarbij de gidsen van Groepswijzer.nl de deelnemers meenamen naar de plek waar Rembrandt werd geboren, waar hij naar school ging en waar hij het schildersvak leerde.

Hierna was er een uitgebreid programma in Haagweg 4 met:

  • The Rembrandt Living Jukebox: Bijzondere recitals van luitist WouterLucassen en sopraan Henriëtte van Rijn met werk dat verbonden is met Rembrandt en Leiden.
  • Een verrassend optreden van het kunstprogramma van de publieke  omroep Tussen Kwast en Kwatsj, waarin het publiek haar objecten aanbiedt en waarin we feiten en meningen van elkaar proberen te onderscheiden.
  • De bekendmaking van de schilderwedstrijd ‘Wild en Fijn’ die werd gewonnen door Els Hoon Hout en de daaraan gekoppelde expositie van kunstenaars die deelnamen aan de schilderwedstrijd georganiseerd door Galerie Diana Lepelaar. Hier meer info.
  • Veel vrouwen op Rembrandts portretten hebben een forse zakdoek bij zich. Ook gaf hij ze vaak een paar handschoenen of een waaier in de hand. Waarom? Mannen worden in die schilderijen vrijwel nooit met een zakdoek afgebeeld. Hadden zij hem dan misschien niet nodig? Kunsthistorica en modekenner Els de Baan ging tijdens haar speedlezing op deze prangende vragen in.
  • De première van de compilatiefilm van 10 seconden.
  • En natuurlijk waren er weer vele open ateliers waar kunstenaars de bezoekers ontvingen..

Tot slot werd voor de 12e keer een krans gelegd bij de buste van Rembrandt aan de Witte Singel waarbij ingegaan werd op de verplaatsing van twee meter van het beeld.