Op zaterdag 14 juli zal de Nacht van Rembrandt zich afspelen in het kunstcentrum Haagweg 4. Voor het publiek is er van alles te doen: bewonder de expositie van “60x Brillenverkoper”, laat u rondleiden door gidsen met sterke verhalen, geniet van een luitrecital, laat u vertellen over de intrigerende geschiedenis van de vijf zintuigen en stap binnen in een schilderij. De Nacht van Rembrandt biedt verrassing en afwisseling in een inspirerende omgeving.

In de aanloop naar de kranslegging bij de buste van Rembrandt om middernacht zal Haagweg 4 het toneel zijn van vele activiteiten rondom de grote schilder. De expositie  “60x Brillenverkoper” van Galerie Diana Lepelaar toont hoe hedendaagse kunstenaars zich hebben laten inspireren door het vroege werk van Rembrandt. Van vermakelijk tot diepzinnig komt de brillenverkoper in vele gedaanten voor het voetlicht. Na genoten te hebben van deze tentoonstelling kan het publiek kiezen uit allerlei activiteiten. Ga mee met een gids en laat u vertellen over de bewogen geschiedenis van Haagweg 4 en haar bewoners. En vergeet het korreltje zout niet! Of bezoek een speedlezing van kunsthistorica Els de Baan over de geschiedenis van vijf schilderijen over de vijf zintuigen. De Brillenverkoper is daar één van, maar waar zijn de andere gebleven? Of geniet van een speedrecital van luitist Willem Mook, die het verband zal leggen tussen Rembrandt, zijn ontdekker Constantijn Huygens en de muziek.

En gedurende de hele avond kan het publiek experimenteren met het bijzondere virtuele schilderij van het collectief Het Blauwe Uur (bekend van hun prachtige voorstellingen tijdens Schemerstad). Stap een schilderij binnen en dwaal door de werkelijkheid van Rembrandt. En loop daarna even binnen in de huisbioscoop, waar de hele avond films over Rembrandt zullen draaien.

Het gebouw van Haagweg 4 zal helemaal geïllumineerd worden door belichter Henk Langeveld. Iedere gang en iedere trappengalerij zal zijn eigen Rembrandteske kleur krijgen, terwijl het prachtige glas-in-lood boven de ingang een baken voor de bezoeker zal zijn. Voor de inwendige mens is een speciaal Rembrandt-café ingericht op de binnenplaats, waar drie verschillende Leidsche bieren worden getapt.

De Nacht van Rembrandt wordt afgesloten met de inmiddels traditionele kranslegging om middernacht bij het borstbeeld van Rembrandt.

14 juli van 21.00 tot 23.30 uur.

Toegangsprijs: € 5,- p.p. (€ 6,- op de avond aan de deur). Boekingen via www.nachtvanrembrandt.nl.

Voorverkoop via www.routemakers.nl.