Deze editie van OPEN wordt georganiseerd door ProKwadraat  staat geheel in het teken van ‘Verhalen van de stad’. Leiden is een schatkamer vol verhalen die deze middag door diverse kunstdisciplines als historische foto’s, dichters, schrijvers, orgeldraaiers en acteurs worden verteld. Het decor is vanzelfsprekend de stad zelf. Met ‘Verhalen van de stad’ wordt meteen ook de Leidse Draaiorgeldag nieuw leven ingeblazen.

 

Tussen 13.00 en 17.00 uur worden om het half uur op een aantal locaties langs de route gedramatiseerde straatscènes opgevoerd van belangwekkende Leidse gebeurtenissen.Kijk voor de straatscènes op www.leidenisopen.nl. De voorstellingen beginnen allemaal om 13.30, 14.30 15.00, 15.30 en 16.30 uur.

 

De stadsgidsen van Groepswijzer.nl laten zich niet onbetuigd. Voor u zijn een aantal wandelingen langs de OPEN-route samengesteld met de volgende thema’s:

13.00 uur Kerk en kroeg (uitverkocht)
14.00 uur Jugendstil (uitverkocht)
15.00 uur Verhalen van de straat (uitverkocht)
16.00 uur Algemeen historisch (de laatste kaartjes te koop in de foyer van de Stadsgehoorzaal)

OPENBARING Leiden
Beeldende kunst in de openbare ruimte… Maar dan leuker! Zoek het standbeeld op en scan met uw smartphone de QR-code. Een filmpje, een audiofragment… Iets bijzonders over het kunstwerk.

De complete wandeling is te koop bij de VVV Leiden en bij ProKwadraat-Groepswijzer.nl of download hier de app.

Hieronder de items langs de route van OPEN.

Viskoopman (1984), Lakenkoopman (1984) en Bloemenkoopman (1987)
Standbeelden Botermarkt (2x), Aalmarkt

Zonder titel
Muurgedicht Mosterdsteeg

Franz War
Muurgedicht Kaasmarkt

Le bonheur de ce monde
Muurgedicht Oude Rijn/hoek Hooigracht

Rembank
Kunst op de Burcht

Kassahuisje
Rederij Rembrandt

OPEN voor Vroeger wordt muzikaal opgeluisterd door een selectie van Leidse Draaiorgels op diverse locaties langs de hoofdroute. Zo vindt u daar onder andere de Blauwe Huzaar, het Bloemenmeisje, de Joker, en vele anderen bemand door bekende gezichten in de stad, de zogenaamde ‘Mansende mannen’, die dit cultureel erfgoed met veel liefde bewaren voor het nageslacht.

LOCATIE
Langs de route Haarlemmerstraat, Prinsessekade, Kort Rapenburg, Breestraat, Trouwstraatje, Burgsteeg, Nieuwstraat, Middelweg, Moriaansteeg, Hooglandsekerkgracht, Hooglandsekerksteeg.

TIJD
doorlopend tussen 13.00 en 17.00 uur.

Dialoog over Leidse schilders: Liefde en erotiek
Ingrid Brons en Bart in ’t Veld zijn de auteurs van Canvas van Leiden, het boek over Leidse schilders door de eeuwen heen. Bij boekhandel Kooyker gaan zij op 30 oktober in gesprek over “hun” schilders en meer specifiek over de invloed van de liefde op het schilderwerk. Hoe verder terug in de tijd, hoe meer er gegist zal moeten worden, dus deze dialoog wordt een speurtocht zonder zekerheid.
Locatie: Kooyker Ginsberg
Tijd: 14.00 en 16.00 uur


Poëziefestival en boekenmarkt
In de foyer van de stadsgehoorzaal vertrekken de themawandelingen, dragen dichters Wouter Ydema, Jaap Montange, Han Ruijgrok en Martin Aart de Jong voor uit eigen werk en zijn er diverse stands van Leidse uitgevers zoals Uitgeverij de Muze, ProKwadraat en het project de Ziel van Leiden.
Locatie: Foyer Stadsgehoorzaal
Tijd: 13.00 tot 17.00 uur.


Lezing Douwe Draaisma
Op zondagmiddag 30 oktober bezoekt Douwe Draaisma Van Stockum Boekverkopers Leiden voor een lezing over zijn nieuwe boek Als mijn geheugen me niet bedriegt. De lezing begint om 14.00 uur, en na afloop is ruimte voor vragen en een signeersessie.

Locatie: Van Stockum, Breestraat 113 Leiden
Tijd: 14.00 uur.