Schemerstad Leiden is hét theaterevenement van Signatures (Cultuurweken Leiden). Op 24 en 25 mei zal de vierde editie van Schemerstad weer een afwisselende staalkaart van locatie-theater bieden. Gezeten in boten, varend van de ene naar de andere voorstelling, zal het publiek voor de vierde keer kunnen genieten van spannend, verrassend en grensverleggend toneel. In 2013 zullen twee theatermakers van vorig jaar opnieuw acte de présence geven, terwijl drie nieuwe groepen hun opwachting maken.

Omdat de Poëziemanifestatie op de daaropvolgende dinsdag in het teken van Rusland staat zal ook Schemerstad een Russisch tintje krijgen.

Levend Lijf, dat vorig jaar een ontroerende en grappige dansvoorstelling gaf op Begraafplaats Groenesteeg, zal dit jaar terugkeren met een minstens zo mooi Russisch sprookje, waarbij het publiek nog verrast zal worden door de plek waar gedanst wordt.

Het Blauwe Uur, deelnemer aan Schemerstad van het eerste uur, slaat een nieuwe weg in. Gaven zij in het verleden poëtische voorstellingen van geluid en projecties, dit jaar zal het “levende” spel een grotere rol spelen. Bovendien is dit wellicht de laatste kans om te spelen op de locatie van hun keus: de Meelfabriek.

T.I.M.E. is de masteropleiding muziektheater van het Koninklijk Conservatorium. De studenten zullen een herschepping tonen van een Oberioe-avond. Oberioe was in de jaren ’20 een Russische groep kunstenaars die de Reële Kunst volgden: associatief denken en niets rangschikken of zinvol maken. Een spektakel van clowneske, muzikale, spectaculaire en acrobatische performances.

Jonge theatermakers Jente Jong en Hiske Eriks uit Amsterdam maken een voorstelling over de schemer in ieder van ons; de verborgen kant in onszelf die we liever niet laten zien.

En ten slotte is er Matroesjka, twee Russische bruiden, die juist zijn verlaten door hun echtgenoten in spe en die nu zinnen op wraak.

Kaarten kunnen nu al besteld worden op www.schemerstad.nl.

Schemerstad wordt georganiseerd door ProKwadraat en mogelijk gemaakt door onder andere het Cultuurfonds Leiden, Leiden Marketing, de gemeente Leiden, het Prins Bernard Cultuurfonds, Groepswijzer.nl en de  Leidse Rederijen.