De Nederlandse moderne kunst begon in Leiden. Toeval? Ja, Theo van Doesburg was verliefd en zijn Lena woonde in Leiden. Vijf stormachtige jaren bracht hij door in de Sleutelstad en nu is er een wandeling, die langs alle plekken voert waar de Does zijn revolutie ontketende.

ProKwadraat, bekend van recente uitgaven als Canvas van Leiden, heeft een nieuwe wandeling uitgebracht in het Stijljaar: Wandeling in Stijl, De geboorte van de moderne kunst in Leiden. Het boekje van de hand van kunsthistorica Ingrid Brons, schetst een beeld van het provinciaalse Leiden, waar vooral heren van stand zich bezig hielden met de schilderkunst. De uitgave van het kunsttijdschrift De Stijl door Doesburg veroorzaakt enige opschudding, tot zijn grote genoegen: “In een stadje als Leiden, waar het artistiek verkeer totaal dood was, is zulk een verschijnsel van de hoogste betekenis”.

De wandeling voert de lezer langs plekken, waar Doesburg woonde en werkte, maar ook de langs de plaatsen die behoorden tot de gevestigde orde van de Leidse kunstwereld. Dat het blad De Stijl grote invloed heeft gehad op de internationale kunst staat buiten kijf, maar hier kan de lezer ontdekken wat Leiden er aan overhield. Want ook alle tijdelijke tentoonstellingen die in het Stijljaar gehouden worden zijn opgenomen in de wandeling.

De wandeling kost € 4,95 en is verkrijgbaar bij de VVV Leiden en de Leidse boekhandels en in onze webshop.

Ps: de wandeling is ook te boeken als stadswandeling met gids.