Groepswijzer.nl is al meer dan 15 jaar dé specialist in groepsuitjes in Leiden. Met onze jarenlange ervaring en contacten door de hele stad heen kunnen we voor jou en je gezelschap een heerlijk dagje Leiden organiseren. Dat Leiden daarvoor een prima basis is, moge duidelijk zijn. De stad heeft een oude geschiedenis, veel musea, water en bovendien een groot horeca aanbod. Zullen we gewoon eens wat mogelijkheden voor je op een rijtje zetten:

  • Tijdens een stadswandeling in Leiden zie je de mooiste huizen van de stad, zoals dat van de stadsarchitect, en je kunt genieten van het prachtige uitzicht over de stad als je de Burcht beklimt. De Doelen brengen je naar het verleden waarin de Leidse Schutterij waakte over de veiligheid in de stad, en in de Pieterswijk beleef je de sfeer uit de Middeleeuwse stad. Laat je leiden door het prachtige Leiden met onze enthousiaste gids die je de verhalen van de stad zal vertellen. Check onze website voor alle mogelijkheden: groepswijzer.nl.
  • de belangrijkste gebeurtenis in de geschiedenis van Leiden is zonder twijfel het Beleg & Ontzet in 1574. De stad heeft moedig standgehouden tijdens het Beleg door de Spanjaarden in de 80-jarige Oorlog en dankt daar haar universiteit aan. Onze universiteit is de oudste van Nederland en trekt jaarlijks vele studenten naar de Sleutelstad. Door de studenten is Leiden nooit tot een saaie stad verworden, maar een nog altijd springlevende plaats. Onze stadsgidsen kunnen verhalen over alles en iedereen die de universiteit heeft voortgebracht. In dat kader kun je ook een meer specialistische wandeling bij ons boeken, bijvoorbeeld de medische wandeling of de juridische wandeling.
  • behalve het Beleg van Leiden heeft de stad meer geleden onder rampen. Dat is helaas van alle tijden. De Leidenaren hebben zich door de eeuwen heen overal doorheen geslagen en met veerkracht gereageerd op tegenspoed. Heb jij een beetje gevoel voor drama, wil je geïnspireerd worden door de manier waarop Leiden zich steeds weer opnieuw uitgevonden heeft, boek dan de Rampenwandeling met stadsgids. De verhalen hebben gelukkig een goede afloop, Leiden heeft ondanks alles goed standgehouden.
  • Leiden heeft maar liefst 35 hofjes en de meeste zijn vrij te bezoeken. Op soms heel verborgen plekjes zijn ze te vinden. Je kunt natuurlijk op eigen gelegenheid een toer langs de hofjes maken, maar onze stadsgidsen kunnen je de mooiste verhalen erover vertellen die nergens staan opgetekend. Check onze website: hofjeswandeling voor alle info en om te boeken.
  • een van de beroemdste inwoners van Leiden is Rembrandt van Rijn, de schilder van het clair obscure. Hij werd hier geboren en had hier zijn eerste schilderlessen, die de basis bleken voor zijn latere grote successen. Maak een stadwandeling met een van onze ervaren stadsgidsen en loop door de straatjes waar de oude meester zelf nog gelopen heeft. Deze wandeling is ook te combineren met een groepsfoto in de stijl van Rembrandt. Een mooie herinnering aan een leuke dag. Voor de wandeling check hier: Rembrandtwandeling, voor de groepsfoto check hier: Rembrandt fotoshoot.
  • een oude stad heeft oude kerken. De Pieterskerk is de oudste en grootste, we hebben schuilkerken, een kleine kappelletje in een hofje. Kerken vertellen over de geschiedenis van de stad en haar bewoners en onze stadsgidsen zijn op de hoogte van alle veranderingen die door de eeuwen heen hebben plaatsgevonden. Tijdens de wandeling Heilige Huisjes bezoek je enkele gebedshuizen. Liever wat luchtigere verhalen die met kerken te maken hebben? Doe dan de rondleiding Kerk en Kroeg, een smakelijke variant.
  • in de geschiedenis heeft Leiden altijd meebewogen met veranderingen. In het begin van de 20e eeuw is er bijvoorbeeld een heel nieuwe bouwstijl ontwikkeld in Nederland: Jugendstil of Art Nouveau. Van deze architectuur zijn nog vele gebouwen te vinden in Leiden. Tussen heel oude huizen door tref je zomaar ineens de fraaiste panden aan met de kenmerkende ronde ramen, gietijzeren frames en kleurrijke versierselen. Ook over dit thema kunnen onze gidsen uitgebreid vertellen en je leiden langs een route met bijzondere Jugendstil huizen en winkelpuien. Ze zijn bewijzen van een levende stad.
  • met meer dan 100 muurgedichten heeft Leiden een uniek project. Door de hele gemeente heen zijn de gedichten te vinden. In alle talen van de wereld, in de mooiste vormen en lettertypes aangebracht. Hoe komen de gedichten daar, wie heeft ze geschilderd, wat is de gedachte erachter? Het is te veel om ze allemaal in één wandeling te bekijken en bespreken, maar onze ervaren stadsgidsen zullen een goede selectie maken voor jou en je groep: Muurgedichtenwandeling.
  • een van onze succesrondleidingen is Broodje Aap. Je gaat met je groep op stap met een van onze gidsen. Onderweg laat deze jullie van alles zien en vertelt daar bijpassende verhalen bij. Een beetje gids kan dat. Een beetje gids kan soms ook de waarheid een klein beetje verdraaien. Jullie gaan dat iedere keer toetsen en met een scorelijstje bijhouden. Is het waar wat er verteld wordt of worden jullie voor de gek gehouden? Wat competitie en veel plezier zijn verzekerd. Deze rondleiding kan ook varend geboekt worden, dan noemen we hem Bootje Aap.
  • ben je op zoek naar een leuk en betaalbaar uitje voor je groep in Leiden? Dan hebben wij voor jou het Stadsganzenbord. Tijdens deze actieve stadswandeling gaan jullie op stap met een 17e-eeuwse stadsplattegrond. Hoeveel herken je op de kaart, hoe vinden jullie je weg?  Onderweg beantwoorden jullie vragen en voeren jullie opdrachten uit. Bij de laatste opdracht kun je zelfs een gave puzzel van Leiden winnen.

Dit is een greep uit het aanbod van Groepswijzer.nl. En er is nog meer, check daarvoor onze website: groepswijzer.nl. Neem gerust contact met ons op, dat kan telefonisch en via de mail. We kunnen voor jullie een fijn programma op maat maken, waarin tevens allerlei vormen van horeca opgenomen kunnen worden. Koffie/thee of lunch, een high tea of borrel, een lekker diner in een gezellig Leids restaurant, wij kunnen dat allemaal regelen. In onze arrangementen hebben wij ook veel soorten workshops. Wij bieden arrangementen aan als wandeling, maar ook rondvaarten en fietstochten behoren tot onze mogelijkheden. Met onze ervaring en kennis kunnen wij jou ontzorgen bij de organisatie van jouw groepsuitje.