De ontwikkelingen in het Singelpark van Leiden gaan momenteel razendsnel. Op een groot aantal plekken worden sensationele bruggen opgetrokken om van het park een mooi aansluitend geheel te maken. De route in ons historische stadswandelboekje ‘De Singelpromenade’ is daarom aangepast aan de nieuwe looproute. De bruggen zijn op dit moment (3 juli 2020) nog niet allemaal klaar. Een erratum biedt tot de definitieve realisatie uitkomst. 

Het boekje is te koop bij de betere boekhandels, VVV Leiden en op onze website

 

De Leidse binnenstad wordt al sinds eeuwen begrensd door singelgrachten. Met het wandelboekje “De Singelpromenade” maakt u een wandeling langs de rand van de stad. Aan de binnenzijde van de singels liep vroeger de stadsmuur. Tot de 18e eeuw vormde de stadsmuur een redelijke verdediging tegen de vijand. Maar door de ontwikkeling van zwaardere wapens waren muren na verloop van tijd niet meer bestand tegen kanonnen. In de 18e en 19e eeuw groeide Leiden en had meer ruimte nodig. De stadsmuren hadden steeds minder een beschermende functie en zijn in de loop van de tijd gesloopt. In Leiden zien we een duidelijk verdeling in de bebouwing die voor de muur in de plaats kwam. In het zuiden en westen zijn vooral stadsparken aangelegd, maar de ruimte in het noorden en oosten was gevuld met industrie en begraafplaatsen.

ProKwadraat-Groepswijzer.nl heeft een wandelboekje langs de singels uitgegeven onder de titel Singelpromenade. De route is een afwisselende wandeling door groene parken, langs indrukwekkend industrieel erfgoed en verrassende stadsvernieuwing. Ook de nieuwste ontwikkelingen met betrekking tot het Singelpark en de Singelbruggen zijn in de (herziene) editie van 2020 opgenomen. U zult niet altijd langs de stadsgrens lopen; hier en daar wordt u binnendoor geleid, om u deelgenoot te maken van een mooi of interessant plekje.