ProKwadraat kijkt terug op een zeer geslaagde 14e editie van Schemerstad.

Schemerstad 2024 was een editie om door een ringetje te halen. Op vrijdag 7 en zaterdag 8 juni vertrok de vloot met boten en eigen sloepen om alle opvarenden weer te trakteren op een avondje theater. Er waren vijf bijzondere acts waarvan de meeste van eigen Leidse bodem kwamen. Het was vooraf spannend of het weer goed zou zijn, er was immers al lange tijd heel veel regen gevallen. Maar de weergoden waren ons goed gezind. Tijdens de vaarten was het droog, iedereen kon de poncho’s ingepakt houden.

Toneelgroep Al Dente had de Shakespeare klassieker ‘King Lear’ bewerkt tot een samengevatte weergave. Het verhaal over macht en trouw werd in compacte en eigentijdse vorm gebracht, ook voor niet-kenners was dit spektakel van intriges en emoties een vermakelijk schouwspel. 

Van een totaal andere inhoud en vorm was de cabareteske act ‘Cor’ van Marcel Harteveld. De voetbalsupporter die voldoet aan vele vooroordelen liet zich van zijn volste kant zien. De stratenmaker legde uit dat tegelwippen en studentenprotesten hem veel werk opleveren, alles in plat Haags. De afsluitende ode aan zijn zoon was ontroerend.

Bij praatgroep ‘Je angst voorbij’ werd met rituelen de angst bezworen en geprobeerd te verbannen. Ondersteund door het Toonkunstkoor Leiden werd dit Requiem opgevoerd ten afscheid van alles waar we angstig voor zijn. Of het kwam door het onvoldoende voorbereide publiek weten we niet, maar het experiment faalde hopeloos.

DansBlok en Kassett hadden hun krachten gebundeld voor de voorstelling ‘Spiergeheugen’. Als je na een intensieve gebeurtenis geen duidelijke herinneringen meer hebt aan wat er gepasseerd is, kunnen je spieren het verhaal nog navertellen. Dat geheugen werd verteld/gezongen en gedanst in een ontroerende uitvoering.

 

Fields of Wonder weet altijd te verwonderen. Met de voorstelling ‘Wie volgt’ zagen we gebraden kalkoen een hilarische dans uitvoeren. Na afloop worstelden de dansers zich uit de pakken, op zoek naar hun eigen, werkelijk identiteit. Toen die ook dwingend bleek te zijn, dropen zij verslagen af.

 

ProKwadraat kijkt terug op een zeer geslaagd evenement. Dank aan alle artiesten, partners en vrijwilligers die dit evenement hebben mogelijk gemaakt: Gemeente Leiden, Rondvaart Leiden, Leidse Rederij, Rederij Schuitje Vaart, Rederij Babbels. Op naar volgend jaar.