Op vrijdag 7 en zaterdag 8 juni vindt de tiende editie plaats van het theaterfestival Schemerstad. Bij dit bijzondere evenement vaart publiek tijdens de schemering in boten door de grachten van Leiden, en kijkt naar unieke voorstellingen op de wal.

Ook dit jaar staan er spannende, afwisselende voorstellingen op het programma. In het kader van het Rembrandt-thema van dit jaar ligt de nadruk op licht en beweging. Maar ook dialoog tussen muziek en tekst, spectaculaire projectie, en inventief gebruik van bijzondere locaties vormen de ingrediënten van deze editie. De makers van Schemerstad 2019 zijn Matroesjka (cabaret), Dieuwertje Spek (dans), de De Kraamkamer (muziektheater), Hipsick Unusual Theater (fysiek theater), Het Blauwe Uur (projectie), Rosa Alessie (dans en projectie), en Sanne Clifford (dans/ bewegingstheater).

Van projecties tot waterballet

Schemerstad is uitgegroeid tot een van de meest spraakmakende theaterevenementen van Leiden. Het festival startte in 2010 en vond toen op één avond plaats. Inmiddels duurt het festival drie avonden, en wordt in totaal door ongeveer 1.500 mensen bezocht. Een aanzienlijk deel van hen keert iedere editie weer terug. In de loop der jaren werden zij onder meer getrakteerd op duizelingwekkende acrobatiek, ontroerende mime, spetterend waterballet en nog veel meer.

Podium voor jong talent

De organisatoren van Schemerstad vragen ieder jaar aan professionele theatermakers om voorstellingen te maken die zijn geïnspireerd op locaties in de Leidse binnenstad. Daarbij wordt gestreefd naar een divers aanbod in de vijf acts. In principe is iedere theaterdiscipline welkom. Schemerstad stelt zich bovendien ten doel om ieder jaar jong talent, dat zich landelijk bewezen heeft, een plek te bieden en tenminste één Leidse theatermaker te laten optreden. Dit jaar treden meerdere Leidse makers op: Het Blauwe Uur, Rosa Alessie en Dieuwertje Spek.

Het publiek kan zowel meevaren in rondvaartboten als in een eigen boot. Meer informatie over het festival, en het bestellen van kaarten, staat op www.schemerstad.nl .