Op zondag 12 november werd door ProKwadraat en Smallbands voor de tweede keer in Scheltema het Biggg Festival Leiden georganiseerd. Deze voor dit doel meer dan geschikte evenementen-locatie aan de Marktsteeg bood plaats aan diverse artiesten in diverse genres.

Bij binnenkomst kwam je snel in de stemming met maar liefst 2 flinke ensembles om uit te kiezen. In de Theaterzaal speelde Big Band Bollenstreek, in de nieuw in gebruik genomen Zagerij  speelde The Remote Brassband film- en TV-muziek. Tjebbe Borggreve, voor veel Leidenaren een bekende van de binnenstad,  mocht met zijn geluid het Ketelhuis vullen. Met een lekker drankje in de hand kon je voor een rustiger genre (easy pop) naar Duo Ewald Ebing & Brian James op de 1e etage. Zij werden afgewisseld door 3 Leidse dichters die hun woordenkunsten tentoonspreidden. Op de 2e verdieping speelde het String Quartet with a Twist. Deze vier dames waren met hun klassieke muziek nieuwkomer en een heerlijke verrassing in het programma. Voor alle programma onderdelen was heel veel belangstelling, de zalen waren gevuld met luisteraars.

Voetjes van de vloer
Voor het tweede deel van de middag nam Sorrindo het stokje over op de bovenste etage. Wie eerder bij het Biggg Singelparkfestival was, wist dat dit garant zou staan voor swingende muziek. Op de terugweg naar beneden nog even luisteren naar  Duo Ebing & James en de Leidse dichters. Wat een fijne afwisseling van de middag, deze combinatie. Beneden speelde Duo Evert Willemstijn & Kees Kingsize ondertussen easy jazz-blues in het Ketelhuis. De zalen waren inmiddels vrijgemaakt voor de Leiden Legends: Chris Koenen & Friends speelden in De Zagerij en vermaakten het publiek met hun muziek en veel humor. Er werd genoten en gelachen. In de Theaterzaal sloot Wouter Kiers met zijn kwartet de middag af met swingende muziek. Op zijn uitnodiging werden de stoelen aan de kant gezet en een dansvloer gemaakt. Deze vulde zich met veel enthousiaste dansers.

1e Biggg Leiden Muziekprijs voor Anton van HooidonkTijdens Biggg Festival Leiden werd voor het eerst de prijs uitgereikt voor aan iemand die een bijdrage levert aan het Leidse muzieklandschap. Deze is toegekend aan Anton van Hooidonk. Het juryrapport luidde als volgt: Voor zijn niet aflatend enthousiasme en inzet voor “live-muziek” in Leiden (en wijde omtrek). Door het leveren van geluid en licht, het maken van opnames, regelen van oefenruimtes en het organiseren en stimuleren van concerten en festivals is hij een onmisbare schakel in het Leids muzieklandschap. Hiernaast is hij ook nog eens verdienstelijk gitarist en zanger. 

Organisatie tevreden
De organisatoren Willem Kiewiet de Jongen (Smallbands.nl) en Frank van Leeuwen (ProKwadraat) zijn dik tevreden over het verloop van het festival. Goede muziek en tevreden gezichten. Biggg Festival Leiden keert volgend jaar weer terug. Voor wie niet kan wachten is er eerst nog het Biggg Brasss Singelparkfestival op 9 juni 2024.