De 25e editie van Draaiorgeldag Leiden werd gezegend met een stralende, zomerse dag. In de sfeervolle ambiance van de Hooglandse kerk pronkten bijna 20 draaiorgels, versterkt door nog eens vijf exemplaren verspreid over de binnenstad, ter promotie van dit unieke evenement. Liefhebbers van het authentieke geluid van het draaiorgel stroomden in grote getale naar de kerk om te genieten van de muziek, terwijl poppen en trommels levendig dansten op het ritme van de deuntjes.

Een gevarieerde verzameling draaiorgels, variërend van bescheiden exemplaren vervoerd in kinderwagens tot imposante instrumenten met klinkende namen als De Cubaan, de Sleutelstad, Dubbeldik en de West-Fries, stonden zij aan zij opgesteld en brachten afwisselend hun melodieën voort. Van traditioneel Nederlands repertoire tot operamuziek en hedendaagse hits, het draaiorgel vertolkte alles: van ‘This is my life’ tot ‘Maak me gek’. Een tijdloze viering van muzikaal erfgoed.

Frank van Leeuwen, de bezielde organisator van evenementenbureau ProKwadraat, blikt vol voldoening terug op Draaiorgeldag 2024.