Nederland is een uniek wandel- en hardloopevenement rijker: de 100 Bruggenloop. In de historische binnenstad van Leiden kun je op zaterdag 24 en zondag 25 september 2022 wandelen en rennen over 100 verschillende bruggen.

 De route van ruim 19 kilometer is een pittige urban trailrun. De deelnemers maken ruim 140 hoogtemeters door de vele boogbruggen en trapjesbruggen over de grachten, rivieren en singels. Stijgingspercentages lopen op tot 13%. Voor degenen die iets minder lang willen is er een parcours van 10 kilometer. Daarin zijn 52 bruggen opgenomen. 

Parcours en bruggen

Het parcours voert langs de mooiste plekken van Leiden: stadspoorten en stadsmolens, Singelpark en Hortus Botanicus, het Rapenburg en de Academiewijk, historische havens, musea en industriële monumenten zoals De Meelfabriek.

Start en finish zijn bij het Stadhuis op de Vismarkt. Hier is de stad Leiden rond het jaar 1200 ontstaan aan de oevers van de Rijn. Deelnemers komen onderweg tal van oude en nieuwe bruggen tegen: van de eeuwenoude stenen boogbruggen (de Visbrug en de overdekte Koornbrug) tot de vijf gloednieuwe stalen wandelbruggen in het Singelpark. Maar ook enkele en dubbele ophaalbruggen, draaibruggen, integraalbruggen en rolbasculebruggen maken onderdeel uit van het assortiment.

Uniek in de wereld

“Er zijn loopevents die over bruggen gaan in Nederland en het buitenland. Maar nergens kun je honderd keer bruggetje op, bruggetje af. Dat maakt de loop uniek in de wereld”, aldus initiatiefnemer Jeroen Maters. “Leiden heeft een hele compacte binnenstad met 28 kilometer aan waterwegen. Je vindt nergens zo veel bruggen zo dicht op elkaar, zelfs in Venetië niet.” Zelf liep hij het parcours al eens, en in september 2021 deden dertig geoefende hardlopers mee met een proefloop. “Het is behoorlijk pittig. Een paar bruggetjes ben je natuurlijk zo op en af. Maar honderd achter elkaar, in combinatie met de afstand en steeds weer draaien en keren, maakt dat je het goed begint te voelen in de kuiten.”

Medeorganisator Frank van Leeuwen van de stichting CTV Zuid-Holland: “Er is geen betere manier om Leiden te ontdekken. De hardlopers zullen misschien wat minder de tijd hebben om van alle uitzichten te genieten. Maar de wandelaars die op zaterdag op eigen gelegenheid de route lopen, zullen ogen tekort komen. Voor hen is er wel een extra uitdaging, maar dan een mentale: niet zwichten voor de verleiding om steeds op één van de vele terrassen te gaan plaatsnemen die je onderweg tegenkomt.”

Praktische informatie

Op zaterdag starten de wandelaars tussen 8 en 10 uur ’s ochtend en sluit de finish om 15.00 uur. Onderweg komen zij een aantal stempelposten tegen. Een volle kaart geeft recht op de speciale 100 Bruggenloop-medaille.

Op zondag gaan de hardlopers in groepjes van start tussen 08.30 en 09.40 uur en dienen zij om 11.30 uur binnen te zijn.

Het inschrijfgeld voor de wandeling (zowel de 10 als de 19 kilometer) bedraagt 10 euro.

Het inschrijfgeld voor het hardlopen bedraagt 15 euro voor de 10 km en 19 euro voor de 19 km.

Eén euro van het inschrijfgeld gaat naar de stichting Vrienden van het Singelpark. Deze Stichting werkt met een grote groep vrijwilligers aan de ontwikkeling en het onderhoud van het zes kilometer lange Singelpark over de voormalige vestingwallen van Leiden.

Op diverse plekken zijn op zondag waterposten ingericht en op de drukste oversteken staan verkeersregelaars. De route wordt aangegeven met borden en deelnemers krijgen een boekje met de route en achtergrondinformatie over een aantal markante bruggen die zij onderweg tegenkomen. In de Hortus Botanicus en bij de Meelfabriek worden speciaal voor de loop enkele bruggen geopend die normaal gesloten zijn voor het publiek.

 Meer informatie en inschrijven op www.100bruggenloop.nl