Weet u wat een kardoen is? Of broccoletto, andoorn of stoppelknol?

Deze vallen in het rijtje ‘Vergeten Groenten’.  Vergeten groenten zijn groenten die ‘vroeger’ heel normaal waren maar tegenwoordig vrijwel niet meer voorkomen en zelfs voor velen onbekend zijn.
Deze onbekendheid komt voornamelijk omdat de oude rassen zijn vervangen door nieuwere. Dit is bij veel van onze tegenwoordige groenten gebeurd, zoals kolen, wortels, bieten, bonen en tomaten. Van veel oude rassen zijn de sterke smaken als zuur en bitter weg gekweekt.

Veel andere groenten kunnen zelfs bijna niet meer gekocht worden, zoals pastinaak en schorseneren. Deze zijn uit de handel vanwege de te lage opbrengst maar vaak ook vanwege een te uitgesproken smaak. Vaak zijn ze te bitter. De beste manier om aan vergeten groenten te komen is om ze zelf te kweken, sommige soorten zijn te koop bij de natuurvoedingswinkel of direct bij een (biologische) tuinder.

Bij Groepswijzer.nl kunt u een Kookworkshop Vergeten Groenten in Leiden of Amsterdam reserveren. Hier leert u de bereiding van bv. pastinaak sinaasappelsoep en topinambiersalade.
Kijk op http://bit.ly/1uutrsP voor Leiden en http://bit.ly/1uHBSTt voor Amsterdam.