Veel steden in Nederland kennen het fenomeen van een bijnaam voor de inwoners. Deze naam kan verbonden zijn aan een carnavalstraditie (Oeteldonk – Den Bosch), een scheldnaam of geuzennaam (Glibbers – Leiden) zijn of voortkomen uit de beroepen die lang in een stad werden uitgeoefend (Kruikenzeiker -Tilburg).

Dordtenaren hebben ook een bijnaam: Schapenkoppen. Maar waarom?
Deze naam danken ze aan een verhaal uit de middeleeuwen toen er nog tolmuren rond de stad stonden. Betalen aan de overheid deed men ook toen niet graag. In een poging om het tolgeld op vee te ontduiken, staken Dordtenaren een schaap in mensenkleren om het zo binnen de stadsmuren te kunnen smokkelen. Op hun route naar Dordrecht passeerden ze in Papendrecht een vogelverschrikker. Ze pakten zijn kleding – broek, jas en pet – en kleedden het schaap ermee aan. De mannen namen het dier tussen hen in en hielden het aan de voorpoten vast. Het bedrog kwam echter uit: net op het moment dat men met het schaap door de poort wilde begon het dier te blaten.

Meer van dit soort verhalen over Dordrecht horen? Boek dan een stadswandeling en geniet daarna van een bezoek aan een bierbrouwerij (Schuimende Schapekopjes).
http://www.groepswijzer.nl/arrangementen/in/dordrecht/11